Soós Tibor

 

Támogathatja a könyv írását: https://www.paypal.me/soostibi

 

Windows PowerShell

– elmélet és gyakorlat rendszergazdáknak

 

(A könyv ismerteti a PowerShell 2.0, 3.0 és 4.0, 5.x, 7.x verziókat is.)

 

 

A könyv még nincs kész, folyamatosan írom, javítom, bővítem. Gépelési hibák bőven előfordulnak még benne, illetve nem minden rész van tesztelve a legújabb PowerShell verzióra.

Utoljára módosítva: 2021. március 15.

 

PS C:\> Get-Book | Where-Object {$_.Author -match "Soós Tibor"}

Legutolsó módosítások:

Dátum

Fejezet

Módosítás

2021.03.15

2.32.3 Univerzális párhuzamosító függvény

Javítás

2020.05.23

1.1.9 A Windows Terminal

2.2.8 Közösségi modulok elérése a PowerShell Gallery-ből

Új

Új

2020.04.04

1.5.5.1 Párhuzamos Foreach-Object

1.10.7.5 Egy másik példa: gráf

1.11.4 Háttérben futtatás Foreach-Object-el

Új

Új

Új

2020.03.31

1.4.19 PowerShell 7.0 operátorok

1.8.7 Gyűjtemények összehasonlítása (Compare-Object)

Új

Kiegészítés

2020.03.29.

1.10.7.4 Egy összetett osztály példája: láncolt lista

Javítás

 

 

 

2021


 

 


Előszó az aktuális kiadáshoz

Egy éve nem adtam ki frissítést az on-line könyvemhez. Ennek oka az, hogy nem nagyon volt olyan újdonság, amit beleírhattam volna, a régi hibák javításához és a könyv példáinak átnézéséhez meg túl fáradt voltam. De most talán, a nagy COVID-19 krantén idején talán lesz annyival több időm, hogy a könyvvel is foglalkozzak.

A nagy újdonság meg, hogy a 5.2-es Windows PowerShell után megjelent a PowerShell 7.0! Tudom, volt PowerShell 6.x is, de azt nem nagyon használtam, mivel annak a fő újdonsága az volt, hogy a .NET Core keretrendszeren futott, ennek köszönhetően nem csak Windows-on, hanem Linuxon és MacOS-en is futtatható. Viszont ezen verzió Windowsos változatán nagyon sok modul nem futott, így nem volt annyira jó Windows-os környezetben használni.

A PowerShell 7.0 (immár Windows előtag nélkül!) már a Windows platformon már jóval inkább kompatibilis a fontos modulokkal, így már el lehet kezdeni használni, igaz a beépített grafikus szkripszerkesztő (ISE) helyett át kell szokni a Visual Studio Code-ra…

 

 

Mindenkinek jó PowerShell tanulást és sok sikerélményt kívánok!

 

 

 

Budapest, 2016. január 9.

 

                                                      

                                             Soós Tibor

     soos.tibor kukac hotmail.com

 

 

A könyvben alkalmazott jelölésrendszer

Próbáltam minél átláthatóbb formába ölteni ezt az újabb kiadást, figyelembe véve, hogy mind papíron, mind elektronikus formában is könnyen olvasható legyen. A konzolos-karakteres képernyőképeket mindig a konzolról másoltam be, azaz kipróbált, futó kódok szerepelnek csak a könyvben. A másolás során a legnagyobb problémát a sortörések jelentik, hiszen a konzolról kimásolt részeknél akkor is sortörés karakter lesz a sor végén, amikor én valójában nem emeltem sort, hanem csak a végére értem és folytatódott a gépelés az új sorban. Az ilyen részek jelölése a könyvben a szürke hátterű, egyenes vonallal keretezett doboz:

[1] PS C:\> Ez itt egy konzolról kimásolt rész, vigyázni kell, hogy az elektron

ikus kiadásból, ha kimásolnak részeket és ki akarják próbálni, akkor egyrészt a

promptot el kell távolítani, másrészt értelmezni kell a kódot, hogy a nem igazi

 sortöréseket ne felejtsék el kiszedni.

Ezeknél a részeknél javaslom, hogy valamilyen szkriptszerkesztőbe másolják be először, és ott vegyék ki az estlegesen odakerült promptokat és a felesleges sortöréseket. Ehhez természetesen már valamennyire szükséges a PowerShell ismerete, hogy meg lehessen különböztetni a szándékolt sortörést a véletlentől.

Vannak olyan kódrészletek is a könyvben, amelyek rózsaszínes háttérrel látszódnak cakkos keretben. Ezek az elektronikus formátumú kiadásból várhatóan egy az egyben kimásolhatók és beilleszthetők szkriptszerkesztőbe vagy a PowerShell konzolba és remélhetőleg végrehajthatók.

"Ez itt most egy olyan szöveg, ami a szkriptszerkesztőből egy az egyben volt kimásolva és ide a könyvbe beillesztve. Nincs szándékolt sortörés! Érdemes kipróbálni, hogy ez most hogyan hajtódik ez végre például a konzolba másolva, vajon tényleg egy sorként illesztődik be?"

Ezekben a részekben általában a PowerShell ISE szkriptszerkesztőből kimásolt kódrészletek vannak, amelyek színkódoltak, azaz más színnel vannak szedve a változók, cmdletek, kulcsszavak, sztringek, stb.

Vannak aztán sorközi idézetek, amelyek vastag proporcionalis karakterrel vannak szedve, mint például ez: $ezitt = "a sorközi idézet". Ezek igazából a könnyebb észrevehetőséget szolgálják.

Végül vannak a könyvben kiemelt részek is, megjegyzések, melyek valami tanulságosabb, meglepőbb tényre hívják fel a tisztelt olvasó figyelmét, mint például ez:

Megjegyzés

Ha esetleg vannak nem konzisztensen formázott részek, vagy elgépelések, ottfelejtett helyesírási hibák, kérem, írják meg nekem, hogy a következő kiadásból mindenképpen kikerülhessenek!

Köszönöm!

 

ST

 

 

 Word To HTML Converter